О судьбе сербской и антиохийской церквей:

Екзарх Константинополя Даниїл: Православна церква України може стати патріархатом

...
Визнання ПЦУ
ВВС:Хто з існуючих православних церков, на вашу думку, може визнати ПЦУ, а хто цього не робитиме?

А.Д.: Російська православна церква відмовляється визнавати, це зрозуміло.

Сербська, Польська та Антіохійська церква - ось ці три структури, для яких потрібен час, щоб опрацювати визнання Православної церкви України.

Звичайно, Сербська та Антіохійська церква залежні від РПЦ.

З Польською церквою порозуміння буде знайдене, її риторика зміниться, і вона збагне своє історичне місце в лоні Христової церкви та Константинополя.

ВВС:Якими можуть бути терміни визнання ПЦУ іншими церквами? Це дні, місяці роки?

А.Д.: Думаю, це питання місяців. Владика Епіфаній вже надіслав мирні грамоти - свої представницькі грамоти, які повідомляють про його обрання…

ВВС:Коли, на вашу думку, відбудеться перше визнання?

А.Д.: Думаю, це займе місяць-півтора. Теперішні грецькі церкви та румуни будуть одними з перших, а далі вже процес піде.

ВВС:Якщо якісь церкви не визнаватимуть автокефалію ПЦУ, чи буде Константинополь застосовувати до них якісь санкції?

А.Д.: Ні, в жодному разі. Константинополь буде працювати з ними, щоб пояснити, чому потрібно визнати церкву України. Я не передбачаю тут великих проблем. Думаю, і з Сербською та Антіохійською церквами ми знайдемо порозуміння, потрібно лише трохи часу. В тих регіонах створені певні політичні умови, тож потрібен час, щоб з ними попрацювати.

ВВС:РПЦ давно говорить, що дії патріарха Варфоломія можуть призвести до безпрецедентного розколу в православному світі та порівнюють нинішню ситуацію з 1054 роком. Чи можливий такий розкол, на вашу думку?

А.Д.: Я б змінив у цій тезі ім'я патріарха Варфоломія на Кирила, і ви дістанете відповідь на своє питання. Я зовсім не передбачаю розколу світового православ'я у цій ситуації.

РПЦ мусить збагнути своє історичне місце в лоні православних церков світу і відповідальність, яку покладено на модерні суспільства.

Ми не живемо в імперіалістичному середовищі, де ми владарюємо та наказуємо. Політична ситуація та карта світу змінилась. Ми не можемо передбачати, що церковні структури суверенних держав повинні належати чи бути підпорядкованими структурам іноземної держави.
...
https://www.bbc.com/ukrainian/features-46827400
В общем, проблемы будут с Сербской, Польской и Антиохийской церковью, но они решаемы политическими способами, т.е. мирским давлением.
Первыми признают греки и румыны в течении месяца-полутора, дальше остальные. (Как я понимаю, раньше результатов выборов, всё же даже они признавать не станут)
В расколе виноват Кирилл, который отказался подчиниться Фанару. Он империалист, а не модернист и сейчас православие будет поделено по границам государств.

Там ещё много чего по ссылке.